Logo VIOE
U bevindt zich hier: Home Smeedwerk Ambacht Werktuigen Aambeeld

Aambeeld

Webwijzer Bibliografie Contact Popup Afdrukken Popup E-mail
Presentatie afbeeldingen
U dient te beschikken over de flashplayer om deze afbeeldingen te bekijken. U kan surfen naar http://get.adobe.com/flashplayer/om deze te downloaden.

U kan de afbeeldingen echter ook bekijken in een alternatieve weergave binnen deze website.

Start Slideshow
Pauzeer Slideshow
Vorige slide
Volgende slide
Popup lijst afbeeldingen

De smid gebruikt een aambeeld om het ijzer op te smeden en te wellen. Aambeelden zijn meestal zelf van smeedijzer gemaakt. Bovenaan is de baan verstaald door er een plaat van 10 tot 30 millimeter dikte, die op het onderliggende ijzer is geweld. Er zijn echter ook aambeelden uit gietijzer, met een verstaalde baan. En ook aambeelden die geheel uit staal gemaakt zijn, zoals de kleine tassen en speerhaken.

Er zijn diverse modellen aambeelden: zonder horens, met één hoorn, met twee horens, met of zonder platte vlakken voor het opstuiken. Het zogenaamde Duitse model heeft ook een zijvlak om te kunnen opstuiken. De baan is meestal niet helemaal vlak, maar zeer flauw gebogen. Op de baan is vaak een uitsparing, waarin tassen worden geplaatst.

De grootte van de doorsnee aambeelden kan danig uiteenlopen. Daarom worden ze bij gewicht verkocht. Doorgaans worden ze in twee categorieën opgedeeld: kleine (50 tot 100kg) en grote (125 tot 250 kg). 

Aambeelden worden (vanaf de bovenzijde gemeten) zowat 65 tot 80 cm boven de vloer geplaatst. Sommige types staan met het ganse ondervlak op hun onderbouw, wat een betere stabiliteit garandeert. In ons land bestaat die onderbouw gewoonlijk uit een boomstam, die de zwaarste klappen opvangt zodat de vloer van de smidse niet beschadigd wordt. In industriële smederijen gebruikt men eerder een betonnen onderbouw.

Sommige aambeeldtypes zijn onderaan hol en rusten op twee of vier poten. Een derde type is onderaan peervormig om in een opening in het hout te kunnen worden geplaatst.

Kleine aambeelden hoeven niet gefundeerd te worden. Zij worden weggezet wanneer ze niet gebruikt worden.