Zandstralen van meubels

Een vertrouwd gevoel voor iedereen. Je wilt je kleerkast verven, maar je hebt geen zin om de hele dag te schuren… Grote oppervlakken kunnen relatief snel worden geschuurd met een schuurmachine. Maar plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, zoals houtsnijwerk en kleine hoekjes, moeten helaas met de hand worden geschuurd. Wie wil er zoveel tijd spenderen! Bovendien levert dit harde werken meestal een slecht resultaat op.

Waarom zandstralen?

Zandstralen geeft een veel beter resultaat. Bovendien is het zandstralen van meubelen niet alleen sneller, maar ook gemakkelijker. Het renoveren van meubels en trappen wordt eenvoudiger met een zandstraalinstallatie. Moeilijk bereikbare hoeken en houtsnijwerk worden in een handomdraai geschuurd. De werkdruk kan op de compressor worden ingesteld, zodat u de onderlaag niet beschadigt. Bepaal welk resultaat u wilt bereiken en kies het juiste straalmiddel. Olijfzand is fijnkorrelig en geeft daardoor een glad oppervlak. Granaatzand is iets grover en wordt vaak gebruikt om het oppervlak op te ruwen.
meubels zandstralen

Wat heb ik nodig om te zandstralen?

In principe zijn voor het zandstralen enkele toebehoren nodig. Bepaalde producten, zoals het straalpistool en de vervangingsstraalpijpen, zijn reeds in de leveringsomvang van onze zandstraalapparatuur begrepen.

Straalpot

Vanwege de afmetingen adviseert Datona een straalketel voor het zandstralen van meubels. Onze straalkasten zijn alleen geschikt voor relatief kleine onderdelen. Met een zandstraalpot kunt u praktisch elk voorwerp zandstralen: van stoelen tot complete trappen. Onze straalketels worden geleverd met een straalpistool, reservemondstukken, trechter en beschermhoes.

Compressor

Bij het zandstralen hebt u een compressor (of persluchtleiding) nodig. Wij bevelen een compressor aan met een ketelinhoud van ten minste 100 liter. Voor grotere straalkasten wordt een grotere compressor aanbevolen.

Straalpistool (meegeleverd met de straaleenheid)

Datona heeft straalpistolen in verschillende uitvoeringen in de online winkel. De keuze hangt af van de straaleenheid die u hebt.

Straalpijpen (meegeleverd met de straaleenheid)

De straalpijp bevindt zich aan het uiteinde van het straalpistool waar het straalmiddel uit spuit. Dit is een slijtageonderdeel dat regelmatig moet worden vervangen voor optimale resultaten. Het voorkomt ook slijtage aan het pistool en verlengt de levensduur van het pistool.

Straalmiddelen

Datona heeft twee verschillende soorten schuurmiddelen: wegwerpschuurmiddelen en herbruikbare schuurmiddelen. Wegwerp-straalmiddel kan slechts eenmaal in de straalketel worden gebruikt. Daarna is het kapot en moet het worden weggegooid. Herbruikbaar straalmiddel kan meerdere malen worden gebruikt in zowel straalkasten als straalketels.

Welke zandstraalinstallatie heb ik nodig?

Eerst moet u zich afvragen wat en waar u wilt zandstralen. Grotere voorwerpen passen meestal niet in een cabine, dus in dat geval kan het beste met een grote straalketel worden gewerkt. U kunt grote oppervlakken zandstralen en hoeft het straalmiddel niet zo vaak bij te vullen. Voor kleinere voorwerpen zijn kleine straalketels ook voldoende. Wil je een kamer opblazen? Dan zou een straalketel met afzuiging praktisch zijn. Met de afzuiginrichting kunt u de stofontwikkeling tegengaan.

Welk straalmiddel kan ik gebruiken?

Straalmiddelen zijn verkrijgbaar in diverse vormen en korrelgroottes. Elk slijpmiddel heeft bepaalde speciale eigenschappen. Datona wil u graag een optie bieden voor elk materiaal. Wij hebben 6 verschillende straalmiddelen in ons assortiment. Voor meer informatie kunt u terecht op onze pagina over straalmiddelen. De geschikte materialen worden bij elk schuurmiddel vermeld.

Kan ik zelf zandstralen?

Natuurlijk kan je dat! Je hebt geen speciale vaardigheden of bekwaamheden nodig om te zandstralen, alleen goed materiaal. Het inhuren van een professional is dus niet nodig.

Wat kan ik zandstralen?

Als je de juiste uitrusting hebt, zijn er veel mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld hout, beton, aluminium en ijzer zandstralen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele materialen die kunnen worden verwerkt. Het straalmiddel is van cruciaal belang bij het zandstralen.

Bron: atelier-jk.be